JAAROVERZICHT 2022

12 december 2022

Het jaar 2022 was voor stal Huckriede op velerlei tuigpaard opzichten een bijzonder jaar.

Naast de 76 overwinningen bij de tuigpaarden en hackney’s werden er 8 kampioenschappen behaald en kreeg de stal 2 hengsten goedgekeurd en ingeschreven bij het KWPN-afdeling tuigpaard. Ook de nafok de goedgekeurde hengst Magnifiek deed het buitengewoon goed op de keuringen.

TUIGPAARDEN

Renvyle Imondro en Magnifiek

De 9-jarige Renvyle Imondro (v. Cizandro) van Frank Fitzpatrick is het absolute toppaard van stal Huckriede. De bruine ruin werd 26 keer uitgebracht en won 24 wedstrijden. Alleen in het begin van het seizoen werd de door mevrouw G.W. Zuidema – van Dam gefokte Imondro 2 keer tweede.
Lambertus en Imondro debuteerden in de ereklasse met een overwinning in Drogeham, in juni, en bleven daarna nog 11 wedstrijden overgeslagen. I
n de damesklasse zijn Anneke Borkent en Imondro al jaren een klasse apart en bleven ook dit seizoen ongeslagen met 12 overwinningen.
Uiteraard werd hij Nederlands kampioen ereklasse en Nederlands kampioen damesklasse. Voor Anneke was dit haar 16de damestitel!

Tijdens het tandemkampioenschap in Buitenpost was Imondro het voorpaard in het tandem met Any Time (v. Patijn) van Richard Hofstra en werd daar ook kampioen. Op indoor Tolbert won Imondro zijn 4e kampioenstitel van 2022 in handen van Lammert Vinke tijdens het kampioenschap tuigpaarden gereden door juryleden.

Op de Nationale Tuigpaarden Dag in Lunteren wonnen Lambertus en Imondro voor het eerst de Renovo schaal.

De 5-jarige goedgekeurde KWPN hengst Magnifiek (v. Idol) bracht dit jaar menig tuigpaard fan in vervoering.
De machtige schimmel beleefde een topseizoen dat begon op de Noordelijke Tuigpaarden Dag in Exloo met het winnen van de prestigieuze Oregon trofee. Ido versloeg hier zijn vader Idol in een prachtige wedstrijd. Magnifiek is gefokt bij Henk Kruidhof uit Rouveen.

Lambertus reed 9 wedstrijden met Magnifiek en daarvan werden er 8 gewonnen. De helft van deze overwinningen werden behaald in de KWPN Westfort hengstencompetitie, die Magnifiek net als in 2021 overtuigend won. De drive waarmee de hengst optreedt is ongekend en zijn machtige voorkomen en geweldige actie bracht hem de winst.
De kroon op dit seizoen volgde in Tolbert met het winnen van het Nederlands kampioenschap dekhengsten, waarmee Magnifiek een magnifiek seizoen afsloot.

Samen waren Imondro en Magnifiek in 2022 goed voor 32 overwinningen!

Met pijn in het hart werd meervoudig kampioen Hubert VDM (v. Cizandro) dit jaar verkocht naar Amerika.

HACKNEY’S
Ook bij de Hackney’s die door stal Huckriede werden uitgebracht was er één absolute topper: ARDINGLY’S HOT CHOCOLATE!

Deze 8-jarige zelf gefokte en goedgekeurde bruine hengst van Eclipse Moviestar werd heel 2022 door Anneke Borkent uitgebracht en bleef het hele seizoen ongeslagen met maar liefst 24 overwinningen. In de hoge limietklasse voerde hij 12 keer de ereronde aan en ook 12 keer in de damesklasse.
In Buitenpost wonnen Anneke en Hot Chocolate het Nederlands dameskampioenschap en in Tolbert het indoorkampioenschap. De hengst valt niet alleen op door zijn prachtige hoofd - en hals houding maar ook door zijn hoge en ruime voorbeen actie en sterke achterhand.

Ook met de 6-jarige hengst Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) was Anneke bijzonder succesvol en won 12 van de 15 wedstrijden. Zowel Ardingly’s Hot Chocolate als Luddington Hi Five zijn eigendom van de gebroeders Rast uit Almelo.

Met Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield) won Anneke ook nog 5 keer de nationale ereklasse kleine maat. Samen met halfzus Brookfield Olympic Dreams werd May Way in handen van Lambertus Nederlands kampioen bij de tweespannen.

Bijzonder was ook het winnen van het algemeen kampioenschap door de 17-jarige Westbourne Hallmark (v. Hurstwood Sunbeam) op de Hackney hengstenkeuring in maart van dit jaar.

Van de 74 wedstrijden die Lambertus en Anneke met de Hackney’s reden werden er 44 gewonnen en werden 13 tweede plaatsen behaald.

GOEDGEKEURDE HENGSTEN
Begin 2022 op de tuigpaard hengstenkeuring reed Lambertus de 5-jarige door H. Hazelaar uit Dalen gefokte Martin Morero (v. Larix) voor en werd doorverwezen naar de 2e bezichtiging in Den Bosch alwaar de bruine hengst werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Eind oktober volgde de eindbeoordeling en werd de actieve hengst met mooie cijfers ingeschreven in het stamboek.

Ditzelfde gebeurde met de 4-jarige volbloed Hackney hengst Salland’s Long Train Running (v. Renvyle The Real Deal. Deze door Jan Brinkhuis gefokte grote ranke hengst was al goedgekeurd bij het Nederlands Hackney Stamboek en mag nu ook het inteelt probleem bij de tuigpaardfokkerij proberen op te lossen.

KEURINGEN
De veulens van de in 2020 goedgekeurde Magnifiek (v. Atleet) deden het op de veulenkeuringen buitengewoon goed. Op de fokdag van Terschuur had hij zowel de kampioen bij de merrieveulens als de hengstenveulens. Lambertus fokte zelf Selvira van Toos uit de stermerrie Toos (v. Larix) die kampioen bij de merrieveulens werd. Joop van Wessel fokte de kampioen bij de hengstenveulens, Seventeen W, uit de ster preferente Caunita (v. Stuurboord). Beide kampioen werden omschreven als zeer tuigtypisch met veel front, beweging en lichaamshouding.
Op de fokdag van Oldebroek werd de door de familie Van de Werfhorst gefokte Silvia algemeen kampioen van alle veulens. Lambertus is eigenaar van dit veulen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Magnifiek dit jaar werd gehandhaafd voor de fokkerij vanwege zijn apart presterende veulens.

Met de 3-jarige Otoos (v. Cizandro) werd ook het nodige succes behaald. Ze actievolle merrie werd op de Centrale keuring van regio Noord zowel kampioen van haar leeftijdsgenoten als ook algemeen kampioen. Op de Nationale Tuigpaarden Dag in Lunteren werd de bruine reservekampioen.

« Terug